Sightseeing in Sihanoukville en Kampot
Door: Gillian
Blijf op de hoogte en volg Gillian
20 April 2009 | Cambodja, Kâmpôt
weer wennen na een maand links te hebben gereden, 2) ze hebben hier baguettes door de franse invloed van vroeger: jippie, eindelijk enigzins fatsoenlijk brood, dat had ik wel gemist, 3) naast de Riel, de Cambodjaanse munteenheid, wordt even zo vaak de Amerikaanse Dollar gehanteerd, wordt gewoon door elkaar gebruikt, 4) de mensen zijn echt ontzettend aardig (maar dat had ik de vorige keer ook al gemaild :-)). Nu eerst terug naar mijn verslag…
Vrijdagochtend ben ik met de bus naar Sihanoukville gegaan, een enorm toeristische badplaats, maar het was op de route en was toch wel benieuwd. Het was 5 uur rijden en afgezien van mezelf waren er nog 4 andere toeristen: hele foute Duitse oude kerels die duidelijk maar voor een ding naar Cambodja zijn gekomen, bah… Eenmaal aangekomen op het busstation werd ik overspoeld door mannetjes die me wel naar mn guesthouse wilden brengen met hun scooter voor uiteraard veel te veel geld. Maar voorbereid als ik was had ik al gelezen dat je gewoon wat verder moest lopen naar de straat en dan zou het zeker 2 keer zo goedkoop zijn. Rond 15:00 uur uiteindelijk ingecheckt in een leuk guesthouse, gerund door Engelsen. Vooral de bar was erg gezellig elke avond :-) Die middag wat was gedaan en daarna op stap gegaan op zoek naar een fietsverhuur. Ik was een beetje huiverig om een scooter te huren, omdat ik wat verhalen had gelezen over dat je eigenlijk een international rijbewijs nodig hebt, en na de taferelen in Indonesie had ik geen zin in gezeur. Uiteindelijk bij een boekwinkel een veel te slechte fiets gehuurd die ik later weer heb teruggebracht toen ik ergens anders veel beter fietsen zag staan. Ook even het markt bekeken wat ontzettend vies en stinkend was en een nieuwe simkaart gekocht. De mensen kunnen hier overigens niet zo goed Engels, dus het heeft me zeker 10 minuten gekost voordat ze eindelijk begrepen wat ik wilde, maar goed het werkt! Tegen 18:00 uur ben ik naar het strand gegaan en heb ik onder het genot van een cocktail in een te lekkere stoel naar de zonsondergang gekeken. Echt heel mooi, de lucht wordt helemaal rood. S Avonds een westerse maaltijd gehad met veel vlees, kwam behoorlijk hard op de maag aan moet ik zeggen, en daarna in het guesthouse biertjes gedronken (nog een leuk feit: het Cambodjaanse bier is veel lekkerder dan het Thaise bier!) en gepoold.
Zaterdag ben ik vroeg op pad gegaan met de fiets. Eerst in het stadje heerlijk ontbeten bij een café waar mensen met een lichamelijke afwijking werken. Er zijn nog steeds veel landmijnen in Cambodja, waardoor er behoorlijk veel mensen zijn die een ledemaat missen. Daarna naar Otres beach gefietst, dat is een eindje van Sihanoukville vandaan en veel rustiger. Onderweg nog gekletst met een Cambodjaanse jongen op een scooter die denk ik zn Engels een beetje wilde oefenen, was erg grappig. En ook kwamen er wat kinderen een stukje meefietsen. En iedereen zwaait en lacht telkens: wat een mensen! Ondertussen was het al wel snikheet geworden. Ik denk dat ik die dag voor het eerst echt even niet tegen die hitte kon, ik zweette me echt helemaal kapot. Bij Otres beach heb ik bij een strandtentje wat gedronken. Ik wilde liever niet zwemmen, want had al sinds 2 dagen een aantal ontstoken bulten op mn enkel die behoorlijk zeer deden. Mn enkel was ook flink opgezwollen en er kwam telkens vocht uit, iehh. Op advies van wat vrouwtjes die langs kwamen om iets te verkopen ben ik op een gegeven moment toch maar terug gegaan naar het centrum om daar naar de apotheek te gaan om wat antibacteriele zalf te kopen voor de tropen. Ik kreeg er ook pilletjes bij, die denk ik een ontstekingsremmende werking hadden. Daarna hield ik het echt niet meer in de hitte en ben ik teruggegaan naar het guesthouse en na een douche heb de fan op zn hardst aangezet en heb een hele tijd op bed liggen lezen/slapen. Daarna ben ik even naar een Internetcafe gegaan om mn foto’s te laten branden op een CD, zodat ik weer veel nieuwe fototjes kan maken en ben ik naar hetzelfde café gegaan als waar ik ontbijt heb gehad en nu voor een massage. Heb een uur lang een heerlijke oliemassage gehad en kwam weer als herboren terug! Die avond aan de bar van het guesthouse wat gegeten en weer biertjes gedronken met de mensen daar. Was erg gezellig, maar was wel weer vroeg gaan slapen.
Zondag om 8:30 uur heb ik de minibus naar Kampot genomen, dat is een plaatsje waar veel franse invloeden te vinden zijn. Tegen 10:30 uur kwam ik daar aan in een prima guesthouse en werd ik meteen gevraagd of ik mee wilde met een tour naar Bokor Mountain die 15 minuten later vetrok. Het was namelijk de laatste dag dat het open was, daarna zou het nationale park een jaar lang dicht zijn, dus heb maar besloten direct mee te gaan. Het zit namelijk zo: zo’n 80 jaar geleden hebben de fransen bovenop een berg een luxueus oord gebouwd voor de rijken in Frankrijk: een hotel met casino, een kerk, een postoffice en nog wat kleine gebouwtjes voor de mensen die er werkten. Maar tijdens de periode dat de Khmer Rouge aan de macht was, hebben zij alles vernield en zijn er ook flinke beschuttingen geweest tussen Vietnamezen en de Khmer Rouge. Oftwel: er zijn nu alleen nog maar ruïnes over, een spookstad dus. En nu heeft een rijke miljardair alles opgekocht en gaat er weer een 5sterrenhotel neerzetten. Daarvoor moet er eerst een fatsoenlijke weg komen (er is nu alleen maar een offroad weg) en daar gaan ze het komende jaar aan werken. Wij hadden dus de grote eer de laatsten te zijn die dit unieke plekje kunnen zien zoals het was. Bij de tour zaten ook 3 andere Nederlanders, 2 meisjes en een jongen, (ook van hetzelfde guesthouse) waarmee ik een hele leuke dag heb gehad. Toch wel fijn om weer even rond Nederlanders te zijn, dank kan je het ook over ‘thuis’ hebben. En het was echt super indrukwekkend om allemaal te zien. Op de terugweg zijn we nog langs een waterval gegaan, maar eenmaal aangekomen begon het echt keihard te plezen. Dit bleef wel een half uur doorgaan en het werd stiekum best wel koud (we zaten sowieso ook best wel hoog, dus het was al wat frisser). Eenmaal terug bij het guesthousen zijn we na een heerlijke douche met zn 4en en een Australische vrouw uit eten gegaan bij een restaurant met mooi uitzicht over de rivier van Kampot. Heb een heerlijk visje gehad, wat wel een beetje aan de prijzige kant was. Tegen 21:30 uur lag ik in bed, waar ik een heuze film heb gekeken (mn kamer heft namelijk tv en er is een filmkanaal!).
En maandag, vandaag dus, zijn we met zn vieren sochtends Kampot gaan verkennen. Er zijn hier veel huizen in Franse stijl, maar verder is er ook weer niet heel veel te beleven. Wel die ochtend een overheelijke donut gehaald bij een bakkertje en later nog een muffin: lekkerrr. Maar verder was het vandaag weer snikheet, echt niet om uit te houden. Tussen de middag dus weer even uitgewaaid bij de fan op mn kamer en daarna zijn we met een tuktuk driver naar peperplantages (daar is Kampot beroemd om, zeker in Frankrijk) en naar het kustplaatsje Kep gegaan. En dat was wel errug lekker, met die wind in de tuktuk is het nog wel uit te houden en hebben we veel van de omgeving kunnen zien. En wat is het hier toch mooi! Ik wou dat ik het jullie ook kon laten zien, op foto’s is het toch net ietsje anders. De peperplantages waren leuk om te zien, altijd goed om te weten waar je eten vandaan komt :-) En Kep was erg bijzonder, soort Franse Riviera gecombineerd met Cambodja. Echt apart om te zien. Wel is van de chique Franse villa’s die hier vroeger gebouwd zijn niet veel meer over, allemaal ruines wat de Khmer Rouge op zn geweten had. Maar de stoepen in Franse stijl en lantaarnpalen gaven het wel een bijzondere sfeer. Daar hebben we even rondgelopen en we wilden er eigenlijk eten (Kep is beroemd om de zonsondergangen en de seafood) maar tegen half 5 hadden we alles wel gezien en hadden we geen zin om nog 2 uur daarop te wachten. Dus zijn we maar weer terug gereden en hebben gegeten in ons guesthouse wat onverwacht ontzettend lekker was! En morgen ga ik alweer op pad, nu naar Takeo naar het weeshuis! De anderen gaan door naar Pnom Penh waarna één meisje naar Vietnam gaat, de ander naar Laos en de jongen naar Siem Reap. Hij doet daar vrijwilligerswerk en ik zal hem daar dus ook nog wel ontmoeten, gezellig!
Ik vermaak me hier dus echt uitstekend en kan Cambodja aan iedereen aanraden, echt fantastisch! Ik denk dat ik hier tot het einde van mn visa tijd wel blijf :-)
20 April 2009 - 14:53
Zim:
Ha Giel,
Dank voor je afleiding :)
Het uitzicht bij TNO is ook wel aardig, vandaag zon en vuuwerkshow (certificering). Ook hebben we hier een soort jungle met aapjes, ben bang dat die worden gebruikt voor het testen van onze medicijnen..
Hmm. ben toch wel jaloers hoor :)
kus,
zim -
20 April 2009 - 16:16
Ine:
Hai Gillian,
Wat een fantastische avonturen beleef je toch. Geniet er lekker van. Fijn dat je al iemand kent in dat kinder tehuis. Ik wens je daar een fijne tijd toe en tot hoors. Groetjes Mam -
20 April 2009 - 21:48
Nik:
Ha die lieve gieltje,
Wat beleef je toch weer veel! Heerlijk al die verhalen om te lezen. Ben je al bruin inmiddels? Dikke vette kus vanuit Curacao! -
21 April 2009 - 22:40
Eva:
Giel, wat schrijf je ontzettend veel! Ik heb hier niet echt tijd om het allemaal te lezen, maar als we allebei weer in NL zijn, doen we wel verhalen uitwisselen met een rosétje op een terrasje! :D
Knuffel uit Peru! -
21 April 2009 - 22:59
Eva:
Knuffel uit Peru! -
22 April 2009 - 08:14
Annemarie:
Wauw, wat gafa om te horen dat Cambodja zo leuk is. Echt een boel vette dingen maak je mee zeg! XX Annemarie -
22 April 2009 - 11:25
Reina:
Hee Gillian!
Wat schrijf je leuke verhalen en wat doe je ontzettend veel! Zo te horen haal je het maximale uit deze reis. Nog heel veel plezier in Cambodja! XXX -
22 April 2009 - 14:44
Stéphanie:
heey gillian,
leuk om je verhalen weer te lezen!! Veel plezier met je vrijwilligerswerk =D
In je vorige verhaaltje schreef je trouwens dat je de seventies herleefde, ik wist niet dat je al zo oud was ;)
çiao!! -
22 April 2009 - 19:13
Annemiek V:
Hoi hoi!
Cambodja klinkt inderdaad erg interessant en leuk. Heel veel plezier nog!
Annemiek